dijous, 12 de març del 2009

Conferència GNU "gnu o nyu/ñu" per part de Richard Stallman a Girona.


El passat dimecres dia 11 de març, Richard Stallman, impulsor del moviment o la idea "gnu", també reconegut com "el pare del software lliure", ens va oferir als gironins una interessantíssima explicació dibulgativa sobre el concepte autèntic de "software lliure" o "gnu" (GNU is Not UNIX). Si s'hagués de fer un resum sobre el més destacat, trobariem els dos punts que a continuació us presento:

- El software lliure o "freeware" (no confondre amb el "software de codi obert") és tot aquell programari que compleix les quatre normes de la llibertat dels "habitants del ciberespai", que són:

0) El dret a executar on i com es vulgui qualsevol tipus de software.
1) El dret de tenir accés total al codi font del programa per poder modificar-lo a voluntat i sense restriccions.
2) El dret de ser generós amb el teu entorn social per poder distribuir còpies no modificades del freeware.
3) El dret de ser generós amb el teu context social per poder distribuir amb total permitivitat les teves pròpies còpies modificades de freeware.

Qualsevol software que no compleixi rigurosament alguna d'aquestes quatre regles, no es pot considerar programari lliure.

En segon lloc va donar una gran importància a deixar clara la diferència entre dos conceptes que molt sovint es tenen mal compresos (GNU i Linux) i que amb molta freqüència s'inclouen en un mateix sedàs.
GNU és més que una simple distribució de programari lliure, també és una idea que incorpora un codi ètic i una moral vers la "llibertat" dels usuaris de xarxes telemàtiques. GNU va ser impulsat pel mateix Richard Stallman durant la dècada dels 70. En un principi aquest terme comprenia tota una àmplia varietat de software (evidentment "liure" (és important entendre bé i amb profunditat aquest concepte)) que intentava formar tot un sistema operatiu. Però, el principal problema amb el que es va topar el moviment GNU va ser que el seu "Kernel", Hurd, era molt inestable durant els anys 90. Aquest fet va provocar que el sistema operatiu com a unitat, també ho fos.

A partir d'aquest punt és on apareix per primera vegada el terme "Linux". Linux no és res més que el "kernel" dissenyat íntegrament per Linus Torvalds. Aquest era molt més estable i en un principi també era privatiu. Posteriorment, Torvalds va accedir a unificar GNU amb el seu Kernel, creant així un sistema operatiu molt més estable, i lliure. Per tant, no podem referir-nos a Linux com la majoria de persones fa, referint-nos a la totalitat d'un SO. No. Els SO o les distribucions que coneixem de Linux només conten el seu nucli, de manera que és lògic i moralment correcte referir-nos a un SO o distribució de qualsevol SO lliure, com a "GNU/Linux".

Aquest parell de punts són els que millor representarien el contingut principal de la conferència, tot i que es van tractar altres temes, aspectes i matisos realment interessants, amb el toc humorístic i excèntric que caracteritza a Stallman.

Per més informació visiteu la web oficial de GNU.

Nosaltres hem de ser amos de la informació, el coneixement i de la divulgació gratuïta d'aquest, perquè entre tots podem detectar i corregir els errors que el mateix presenta.
Així doncs, a què espereu per passar-vos al ramat de "nyus"? Si no ho fem nosaltres, qui lluitarà per la nostra llibertat com com a cibernautes?

Imatge 1.0 - Logotip oficial del moviment GNU.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada